jakiś czas temu był u nas Tato. przywiózł jak zwykle całą wałówkę ze wsi. jaja, rzodkiewka, sałata i mnóstwo innych łakoci.
w wałówce jest zawsze ciasto od mojej siostry. jest w tym po prostu bezkonkurencyjna. piecze ciągle, bez ustanku i co rusz wymyśla coś nowego.. najczęściej to ciasta bardzo czasochłonne więc się nie podejmuje, ale to wyglądało na łatwe.
smakowało nam bardzo, więc po jakimś czasie dzwonie i mówię;
– Justyś, to ciasto z nutellą to jaki przepis? (i czekam z kartką i ołówkiem)
a Ona mi na to:
– a skąd ja mogę wiedzieć? Mama tu przyszła i powiedziała rób takie ciasto co u Bożenki było, że nutella na dole, śmietana i galaretka z wiśniami. i ja zrobiłam tak coś na oko. nie wiem, do Mamy zadzwoń.
dzwonie więc do Mamy:
– Mamo, a to ciasto od Bożenki co z nutellą było to jaki przepis?
– a skąd ja mogę dziecko wiedzieć? To Justynka robiła i u Bożenki było. do Justynki zadzwoń.
i jest więc ciasto całkowiecie bez przepisu. jako że przepisu nie było dałam za dużo nutelli, za mało śmietany.
ale dla Was postaram się podać przepis jakoś tak z tego „oka” najlepszy i podparty już u źródła.
przepis tadaaam!
I warstwa:
– paczka sucharków
– 400g nutelli
sucharki zmiksować w robocie kuchennym. dodać do nich nutellę (ciepłą, lejącą się. jeżeli jest za twarda podgrzać w garnku w kąpieli wodnej). wymieszać. pokazane na zdjęciach poniżej. wyłożyć tortownicę i włożyć do lodówki.
II warstwa:
ja zrobiłam bez serków i dlatego wyszło mało. podaję więc właściwą strukturę 🙂
– 400g śmietany kremówki
– 500g sera białego (najlepiej takiego z wiaderka)
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem, dodać ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczyna tężeć wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie włożyć do lodówki.
III warstwa:
– kompot z wiśniami
– 2 galaretki wiśniowe
na warstwie śmietankowej poukładać wiśnie. galaretki rozpuścić wg przepisu zastępując ilość wody sokiem z kompotu (w zależności ile tego soku mamy). odstawić. kiedy zacznie tężeć zalać delikatnie na ciasto i do lodówki.
a na koniec pozostaje zerkanie do lodówki w oczekiwaniu na całkowite stężenie i gotowość do spożycia.
Narobiłaś smaka. Robię w weekend!!!
Smakowicie wygląda!
Wygląda pysznie 🙂
wow.. To chyba bedzie nasze ulubione ciasto…. Wyglada rewelacyjnie, musimy sprobowac
oja 🙂 ciasto dla mnie 🙂 smacznego
Jadłam takie ciacho, ale w formie tortu weselnego i z truskawkami 🙂 Przepyszne 🙂 już słyszałam od koleżanek o tym cieście, ale każda podawała inną nazwę i z innymi składnikami, ale dół ten sam 🙂
A i Justyny to chyba mają coś z tym pieczeniem, ja też uwielbiam piec ciasta wszelakie 🙂
Oj, uśmiałam się z tych rozmów. Serdeczności.:D
Oj to moje popisowe ciasto, po serniku – ale ja robię z malinami – zimą z mrożonymi. Prawda jest taka, że jest przepyszne 🙂
P.S Piękne zdjęcia <3
Wydawało mi się, że znam wszystkie przepisy świata, a tu zaskoczenie. Świetny pomysł. Na pewno smaczne:)
Ciacho znane jako Filadelfia 😉 U nas robi furore juz od ponad roku – zadna impreza sie bez niego nie obejdzie!
Własna inwencja jest najsmaczniejsza!
Ja robię jeszcze patkami migdałowymi; mam oryginalny przepis 🙂 Podawać?
Pewnie, że podawać 😀 Wypróbuję także Twój!
ale niezdrowe!
pyszny ten deser,
ja zamiast sera białego dodaję mascarpone, ma delikatniejszą konsystencję
A ja mam, w związku z drugim lokatorem brzucha,od tygodnia obrzydzenie do słodyczy… Nawet drożdżówka z budyniem nie przejdzie;-). Niemniej wygląda pysznie:-)
Mi pozostaje niesłodzony koktajl owocowy i ewentualnie szarlotka z malinami z małą ilością cukru.
Wygląda jak zmodyfikowany przepis BistroMamy, który uwielbiam! Także wierzę, że wyszło przepysznie 🙂
Kochana, do bistro mamy też mogłaś zadzwonić 🙂
http://www.bistromama.pl/2013/01/torcik-truskawkowo-smietankowy-na.html
Mam nadzieję, że Ci tu szafy nie spamuję 🙂
wręcz przeciwnie, bardzo dziękuję za podpowiedzi :*
a ja własnie dziś zakupiłam sobie nową malutką tortownicę . Jest przepis jest tortownica , będzie tort 🙂
Ooo, na Dzień Dziecka zrobię. Dziecię zakocha się we mnie dzięki temu na nowo 😀
wygląda pysznie
Julio, a gdzie kupiłaś taką fajną koszulkę?
Ciasto pycha robię w weekend!
w moim ulubionym sklepie – unisono.
JA JUZ KIEDYS ROBILAM TO CIASTO PRZEPIS MIALAM Z INTERNETU NAZYWA SIE CASABLANCA:)REWELACJA:)
a jaka tortownica
Tochna jadła? Mój Luk gdy woła z daleka NIE gdy tylko widzi coś wilgotnego – pozostają bebetki, biszkopty i czekolada:)
Mam nadzieję, ze też przepis, to zapowiedź jakiegoś cyklu kulinarnego :). Ja przynajmniej chętnie podpatrzę jakiś fajny przepis na Pani blogu, choćby raz na jakiś czas na okrasę.
U nas niestety nutella odpada – mała jest uczulona na wszystko, co z czekoladą
Jak ja lubię przepisy bez przepisu…bo te z przepisu mi nigdy nie wychodzą… no może „nigdy” to za dużo powiedziane, ale często
Wszytko co czekoladowe uwielbiam, zdarza mi się nutelle podkradać dziecku, więc muszę spróbować tego ciasta
ciacho chłodzi się w lodówce, zamiast wiśni na wierzchu zmiksowane truskawki, pachnie pysznie! dziękuję za przepis:)
No to juz wiadomo, co pol Polski bedzie mialo w weekend na deser;) ja tez zrobilam, ze swiezymi truskawami – fenomenalne! Dzieki za inspiracje:) Teraz jeszcze przydaloby sie te nadwyzkowe kalorie zgubic…
Ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto!! 🙂
A czy można prosić więcej takich pysznych przepisów szczególnie na termomixa 🙂
a co to za śmietana kremówka?? bo nie widziałam w sklepie śmietany o takiej nazwie:( bardzo proszę o podpowiedz
tak, słodka, 36ka. w każdym sklepie jest kremówka w kartoniku 36ka.
ahaaa ok, dzięki 🙂
Wyglada miodzio!!!!
Mniam 🙂
Dziekuje
Robię je na dzień dziecka! Super.
A jest jakaś opcja na to ciasto, jak ktoś nie ma miksera…? Wygląda tak bosko, ale chyba nie jestem odpowiednio wyposażona 🙂
tu mikser był potrzebny do rozkruszenia sucharków, ale można je rozkruszyć wałkiem np. a bita śmietana, trzepaczką można.
mozna rozkruszyc sucharki w mlynku do miesa 🙂
Ciasto od wczoraj w lodowce jest pycha tylko zamiast sucharkow zmiksowalam herbatniki w sam raz do kawki dzieki
Nawet teraz, o pierwszej w nocy bym je zjadła 😉
Ależ się uśmiałam czytając powyższy wpis … Ale coś musi w tym być, ponieważ moja mama robi wszystko „na oko”, zawsze, no i oczywiście zawsze jest pysznie:)
Świetnie jest czytać to wieczorną porą…ślinka cieknie….idę spałaszować nutellę…
A ja znam pod jeszcze inną nazwą:p
„Miód malina” to wersja do Liliany Tupperware (wybacz reklamę:p) Tylko,że tam jest z malinami,kruchymi ciastkami i samą kremówką.
Twoja wersja już chłodzi mi się w lodówce:) Użyłam silikonowej formy do babki-dla fikutasnego kształtu:p Mam nadzieję,że wylezie z niej bez większych problemów:p
Wkradł się błąd w mailu:(
Robiłam- jest pyszne ;-)) dziękuję za przepis 😉
Dziękuje za przepis. Zrobiłam (tylko z herbatników zamiast sucharków) i wyszło obłednie pyszne!
opakowanie sucharków, czyli 285g?
kurcze, nie wiem. 🙂
takie duże opakowanie. takie klasyczne 🙂