Jeżeli już mięliśmy w domu nutellę, to musiała stać wysoko na lodówce. Schowana przed uczuleniem Benia. Choć długo tam nie stała, bo Tata wyjadał ją łyżkami.
Z racji chęci świadomego życia i konsumpcji, nutella z naszego domu się musiała wyprowadzić.
Wygnaliśmy ją razem z jej kompanem – olejem palmowym, z którym uparcie i nierozerwalnie trzymała się za ręce.
Zaczęłam zatem szukać czegoś co mogę zrobić sama. A jak się okazało, że mogę bez orzechów, to już radość ogromna.
Skład – cudowny. Szybkość robienia – w mig. Smak – bajeczny.
Na początku nie chciało mi się wierzyć, że będzie dobre. Ale to nawet nie jest dobre, to jest zjawiskowe i bardzo żałuję, że zaczęłam robić dopiero teraz.
Co jest w niej piękne, taka porcja starcza na 3 słoiczki. Za każdym razem, jeden przewiązuję wstążeczką i daję Komuś w prezencie. Wiecie co to jest dać w dzisiejszych czasach Komuś domowej roboty, zdrową nutellę? Wymarzony prezent!
Dobra, lecimy z przepisem.
-100g oleju kokosowego
-300-400g suszonych daktyli bez pestek. (ja daję 400g)
-1 puszka mleka kokosowego (400g)
-50-60 g gorzkiego kakao
Wyrabianie na thermomix:
Daktyle zmielić – 20 sec/obr 9-10. Dodać olej kokosowy i rozpuścić – 3min/40-50st/obr 1.
Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, stopniowo zwiększając obroty – 40sec/obr 6-10 (z naciskiem na 10, duż moc mielenia pozwala zrobić całkowicie gładką masę, co mnie odpowiada.)
Przelać do słoika i wstawić do lodówki. Masa stężeje po 6 h. Ale ja jem już na ciepło 🙂
Wyrabianie ręczne i blenderowe:
Daktyle zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać olej i rozpuścić w garnuszku, nie doprowadzając do wrzątku, a pilnując mniej więcej temperatury 40 stopni.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować turbo na gładką masę.
Można blenderem, można w kielichach z nożem. No co tam kto używa do mielenia i miksowania.
Przelać do słoika i dać do lodówki. Masa będzie gęsta po 6 godzinach, ale do jedzenia jest gotowa od razu.
Co to jest za słodycz!!!!! Co to jest za zdrowie!!!
To ja dzis zrobie.Wedliny nikt juz jesc nie chce,ser czasami,no a ile mozna jesc dzemy?🙃Co prawda u nas nutelli to nikt nie ruszal,ale sprobujemy.Dzieki Juleczko.
Jak miło moja nela też na orzechy uczula… Ale się ucieszy 😍😍😍
wysłałam Męża po składniki będę robić 💚 dzięki Jula 😘
Jakiego mleka kokosowego używasz? Te w puszce bardzo różnią między sobą.
a biorę takie jakie jest w sklepie. teraz miałam jakieś w ogóle w wersji light.
Czy w jakimś markecie znajdę te składniki?
np w lidlu czy biedronce. W prawie każdym sklepie spożywczym będzie wszystko.
Jak długo to można przechowywać po zrobieniu? W lodówce czy można w szafce:-) pozdrawiam ciepło
Koniecznie w lodówce.
Brzmi i wyglada super, muszę wypróbować! 😋 Ile to może postać w lodowce?
No właśnie tego nikt nie wie. Bo jest zjadane za szybko. Myślę, że 3 tygodnie na pewno.
Julka coś nadzwyczaj pysznego! Moje dzieci się zajadały 🙂
Dziękuję bardzo <3
Ja wczoraj wieczorem na filmie zjadłam łyżką pół słoika. Te dzisiejsze wyrzuty sumienia!!!!!!
Przypomniał mi się Twój przepis na ciastko bez pieczenia…z nutellą właśnie, sucharkami, serkiem oraz wiśniami z kompotu… O Matko Julka uduszę Cię 🙂 🙂 🙂
Super przepis ☺️ jak znajdę panią na fb? Chciałabym poznać inne przepisy 😊
O takiego przepisu nie znałam. Zazwyczaj robię z awokado lub z ciecierzycy. Pozdrawiam 🙂
Jula, czy zmiksowane daktyle wkładasz do podgrzania razem z olejem i mlekiem kokosowym?
podgrzewam tylko z olejem kokosowym, bez mleczka. Mleczko dolewam później.
czy wiadomo ile to może stać potem w słoiku w lodówce? bo wyszło dobre tylko dużo 😳
Dużo??? trzy słoiczki. Jeden daje zawsze Komuś w prezencie a te dwa zjadamy w tydzień łyżkami 🙂
Nie mam pojęcia ile może stać w lodówce. Myślę, że dwa – trzy tygodnie na pewno.
Mi wyszło właśnie 5 słoiczków, ale może mam mniejsze. Najważniejsze że dzieciom smakuje.
Julia wielkie dzięki za przepis. Smakował wszystkim włącznie z koleżankami w pracy. Przepis poszedł dalej w świat ;).
Ach, cieszy mnie to bardzo 🙂
Pycha!!! Ja tylko podpowiem, jak ktoś nie ma robota, to warto najpierw daktyle namoczyć na dwie godziny w mleku i nutrbullet też sobie wtedy poradzi.
super rada :*
Mam uczulenie na orzechy ale również też na kokos i czy da sie zastąpić mleko kokosowe ?
Można zastąpić zwykłym mlekiem, albo jakimś roślinnym. Sojowym, owsianym. Wedle potrzeb i preferencji 🙂